Wednesday, September 8, 2010

Resepi Ikan Siakap Stim/kukus

Jom cuba..masa pose ritu hubby nk mkn ikan siakap..cuba2 menjadi juga..

Bahan-bahan :
Ikan siakap - dikukus (air die jgn buang!)
Halia - dimayang (banyak pn xpe)
Bawang putih - ditumbuk (sukatan lbh banyak dr bawang merah)
Bawang merah - ditumbuk
Serai - 2 batang (dimayang)
Cili - tumbuk/mayang (nk pedas letak banyak pn xpe)
Sos tiram - 2 sudu
Limau nipis - air perahan
Lada hitam/lada sulah - ditumbuk
Garam,serbuk perasa,gula
Air

Cara membuat :
Ikan dikukus.Tumis semua bahan sampai naik bau.Masukkan air sedikit (kalau nk kuah banyak boleh letak lebih skit)..masak sehingga mendidih. Masukkan lada hitam, sos tiram, perahan limau..masukkan garam, serbuk perasa,gula..Kemudian..Masukkan kuah yang telah dituang keatas ikan yg telah dikukus..Makan bersama nasi panas..mmg menyelerakan..=)

No comments:

Post a Comment